2009. május 7., csütörtök

Tízkedvenckönyv

Nem leszek olyan bőbeszédű mint Insane kolléga, de lássuk:

1. 1984 (George Orwell) - a legtöbbet olvasott könyvem. Kb. 10 példányban van meg, angolul-magyarul, köztük a legszebb egy, az eredeti kiadó által újrakiadott, a kiadás ötvenedik évfordulójára készült első kiadás, borzongatóan jól szerkesztve és illusztrálva. Hero szétolvadta magát tőle.

2. Gépnarancs (Anthony Burgess) - rohadtul sokat vadásztam rá, mire meglett végre. Aztán persze egyből kiadták újra, mindrohadjonmeg. A benső ifjú lázadásának legzseniálisabban képe. A film is hatalmas kedvencem.

3. Végjáték (Orson Scott Card) - A legjobb scifi a világon. Ugyancsak ritka, de ebből nincs új kiadás; az első megszerzett példányért tízezer forintot kért az orcátlan antikvarista. De megérte, ugyanis tényleg annyira jó könyv.

4. A Kaszás (Terry Pratchett) - Rengeteg Pratchett könyv kerülhetett volna a listára, de ez az egy mégis a kedvencek kedvence; Insane-nel közös favorit szereplőnk a Zord Kaszás, óriási dumákkal (MARACAS? NEKEM... NINCS SZÜKSÉGEM MARACASRA.), és következetes sztoikus rajongással az emberek irányában. Itt meg végig ő a főszereplő.

5. Krisztus legendák (Selma Lagerlöf) - Gyönyörűek mind. Ő írta a Nils Holgerssont is, a legendák mégsem gyermekmesék, és mégis bátran ajánlanám akár első könyvnek, bárkinek.

6. A Szél Dalnoka (William Nicholson) - Jófajta mesekönyv, csupa jelenidőben írva. Trilógia.

7. A Hobbit (J. R. R. Tolkien) - Magasmese, magaskaland, a bennünk búvó felnőttnek-gyereknek egyaránt. Mesés.

8. Sosehol (Neil Gaiman) - Gyönörű mostmese, nagyon komoly színvonal.

9. A Kárhozott Város (Arkagyij és Borisz Sztrugackij) - Két építészmérnök zsöniális kortárs jövőképe, vallási témák, scifi, társadalomkritika, kőkemény. Ugyanezen íróktól majdnem idekerült még a Sztalker is.

10. A Mester és Margarita (Mikhail Bulgakov) - Hatszor kezdtem bele, de a hatodikra elvarázsolt cselgánccsal. Brilliáns.

Nincsenek megjegyzések: